Draagkracht

Contract ontbinden is niet eenvoudig

1 november 2021
 | Contracten
Foto Envato MA89TD2 Wil je een contract eenzijdig ontbinden? Neem dan altijd een advocaat onder de arm. In deze blog lees je waarom.

Olivia tekende de bestelbon voor haar gloednieuwe auto. Ze wacht intussen al maanden op de levering. Dirk aanvaardde de offerte van zijn aannemer. Helaas voerde die de werkzaamheden niet correct uit. En Farouk? Die zette bij het immobiliënkantoor zijn handtekening onder een onderhandse overeenkomst, maar ontdekte gebreken aan de woning. Hij wil dus nu afzien van zijn beslissing.

Alle drie hebben ze dezelfde vraag: “Kunnen we nog onder onze overeenkomst uit?”. Of met andere woorden: “Hoe kunnen we het contract ontbinden?”.

INHOUDSOPGAVE

Driemaal bindend contract

Jouw naam zou ook op dit fictieve lijstje kunnen staan, want deze dingen gebeuren dagelijks. In elk voorbeeld is er sprake van een contract. Zoals bij Dirk. Hoewel hij de offerte van de aannemer niet ondertekende, maar wel goedkeurde via mail. En dat Farouk nog geen notariële akte onderschreef? Dat speelt ook geen rol.

Zelfs de bestelbon van Olivia is een contract. Allemaal blijven ze dus gebonden aan hun overeenkomst.

Ja, zelfs een mondelinge overeenkomst is bindend. Daarover lees je hier meer .

Wederzijds akkoord of eenzijdige beslissing?

Een andere garagist, aannemer of woning zoeken is dus geen optie. Ondanks de fouten van de tegenpartij. Tenzij die expliciet akkoord gaat om de overeenkomst te beëindigen of het contract te ontbinden. Let op: zet dit altijd op papier en laat je niet strikken door eventuele vergoedingen of schadeclaims. Pas daarna kan elke partij zijn eigen weg gaan.

Geraken jullie het niet eens? Let dan heel goed op. Want wie een contract eenzijdig wil verbreken, moet volgens de wet bij de rechter passeren.

Contract ontbinden, rechtszaak vermijden

In een aantal uitzonderlijke gevallen kun je het contract eenzijdig ontbinden buiten de rechtbank om. Maar alleen onder drie concrete en heel strikte voorwaarden:

  1. De tegenpartij maakt zich schuldig aan een tekortkoming die volledig haar fout is en die voldoende ernstig is om een ontbinding van het contract te verantwoorden.
  2. Je moet de tegenpartij via brief of e-mail laten weten dat je de overeenkomst als ontbonden beschouwt en uitdrukkelijk vermelden waarom.
  3. Het recht van uitstel van de tegenpartij (om de verplichtingen toch nog na te komen) moet zinloos of zonder voorwerp zijn. Bijvoorbeeld als het erg dringend is of als de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk werd.

Eerst duidelijkheid, dan (weer) dromen

Laat je contract dus áltijd ontbinden via de rechtbank. Want wat jij beschouwt als een zware fout, ziet de tegenpartij misschien helemaal anders. Ga er dus nooit zomaar van uit dat je verlost bent van je leverancier.

Met een gespecialiseerde advocaat krijg je wat je zoekt: duidelijkheid. Zo kun je daarna de draad weer oppikken om dan met een betrouwbare partner jouw dromen toch waar te maken.

Eerste hulp bij contract ontbinden

Of je nu Olivia, Dirk of Farouk heet: iedereen heeft weleens te maken met slecht uitgevoerde werken of niet nageleefde afspraken. Stap dan niet zomaar naar een andere partij, maar laat eerst je contract ontbinden. Kom langs en samen vinden we de beste oplossing.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Is een overeenkomst zonder handtekening bindend? Wat met een mondelinge overeenkomst? En wat geldt als schriftelijk bewijs? Lees het hier.

17 april 2023
 | Contracten
Draagkracht-Blog-Contracten_3

Door een aankoopbelofte voor een woning aan te gaan, omzeil je de tijdsdruk van het compromis. Maar wat zijn de juridische gevolgen van zo’n koopbelofte?

1 oktober 2022
 | Contracten, Koop-verkoop