Draagkracht

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

17 april 2023
 | Contracten
Is een mondelinge overeenkomst bindend?

“Dat kan de andere partij nooit bewijzen, want ik heb niets ondertekend.” Of toch wel? Want veel mensen denken dat een overeenkomst alleen bindend is als ze op papier staat én met een handtekening van beide partijen. Dat klopt dus niet. In deze blog leer je wanneer een overeenkomst bindend is, wat de gevolgen zijn en waarop je moet letten.

INHOUDSOPGAVE

Mondelinge overeenkomst bewijzen

Een blik in het Burgerlijk Wetboek leert ons dat elke overeenkomst wettelijk is. Dus ook mondelinge overeenkomsten vallen hieronder. En uiteraard komt daarbij geen handtekening kijken.

In de praktijk is een mondelinge overeenkomst wel heel moeilijk om te bewijzen. Maar een rechter kan na onderzoek, of op basis van een getuigenverklaring, een grondig vermoeden hebben dat er een mondelinge overeenkomst is. En die is dus bindend.

Beperkingen mondelinge overeenkomsten

Een mondelinge overeenkomst kun je als ondernemer op dit moment alleen met een particulier afsluiten als het bedrag maximaal 3500 euro bedraagt. Is het bedrag hoger? Dan moet er toch een schriftelijk bewijs zijn.

Tussen ondernemers zijn er geen beperkingen. Uiteraard is het in alle gevallen aangeraden om altijd een bindende overeenkomst op te stellen en te handtekenen.

Nieuwe definitie schriftelijk bewijs

De tijd dat een schriftelijk bewijs een overeenkomst was, ondertekend met ‘gelezen en goedgekeurd’, is voorbij. Want in de loop van de jaren is onze communicatie drastisch veranderd en worden afspraken steeds minder op papier vastgelegd. De vraag naar een betere definitie van schriftelijk bewijs drong zich op.

En zo werd het begrip ‘geschrift’ in een wet van november 2020 uitgebreid naar digitale dragers. Nu bepalen factoren zoals leesbaarheid, duurzaamheid en onveranderlijkheid of er sprake is van een geschrift of niet.

Zet het (niet) op e-mail

De nieuwe definitie houdt in dat een e-mail ook geldt als schriftelijk bewijs. Net als een sms, een WhatsAppbericht of een Facebookpost. Ondertussen aanvaarden rechters ze als bewijs voor een feit of een bewering.

Een handtekening is dus zeker geen absolute vereiste meer om een overeenkomst bindend te maken. Denk ook goed na wat je schrijft en deelt via digitale communicatiekanalen.

Wie moet wat bewijzen?

De wet is duidelijk: wie iets beweert, moet het ook kunnen bewijzen.

Voorbeeld: je beweert dat je iemand 5000 euro hebt geleend en dat die persoon je niet terugbetaalt. Jij moet nu bewijzen dat die persoon geld van jou heeft gekregen én dat die beloofd heeft het terug te betalen. Dat laatste is belangrijk. Want zonder de belofte tot terugbetaling, heb je een probleem.

Maar als de rechter merkt dat er buitengewone omstandigheden zijn kan die de tegenpartij wel verplichten om actief mee te werken aan de bewijsvoering. Of zelfs de bewijslast omkeren.

Moraal van het verhaal: zet gemaakte afspraken altijd duidelijk op papier. Een e-mail, sms of chatbericht is al voldoende.

Gevolgen van een bindende overeenkomst

Of je nu een mondelinge of schriftelijke overeenkomst aangaat, je moet je altijd goed bewust zijn van de gevolgen. Enkele voorbeelden als verduidelijking:

  • Als je een huurcontract ondertekent, dan kun je niet zomaar een einde aan die overeenkomst maken. Je moet je houden aan de spelregels om schadevergoedingen en kosten te vermijden.
  • Je ziet een leuk huis en stuurt de makelaar een e-mail met je bod. Wist je dat dit bod officieel is? Je zult dus het geld op tafel moeten leggen als de verkoper je bod aanvaardt. Wil je toch afzien van de verkoop? Dan hangt er je een schadevergoeding van 10 procent, of meer, van de geboden prijs boven het hoofd. Een eenvoudig mailtje kan je dus veel geld kosten. Breng je een bod uit? Vermeld dan altijd dat dit onder voorwaarde van een lening is en hoelang je bod geldig is.

Ben je niet zeker wat een bepaalde overeenkomst voor jou inhoudt? Dan bekijk ik dat voor jou.

Misverstanden voorkomen bij mondelinge of schriftelijke overeenkomsten

Eigenlijk is het eenvoudig. Wil je misverstanden voorkomen, sluit dan geen mondelinge overeenkomst. En doe je het toch? Denk dan goed na over wat je afspreekt.

Dat geldt ook voor wat je digitaal communiceert of in een schriftelijke overeenkomst giet. Informeer je goed en win bij de minste twijfel advies in bij een expert.

Wil je een juridisch bindende overeenkomst laten opstellen? Als advocaat ben ik ook specialist in contractrecht . Neem dus zeker contact als je een sluitend contract wilt opmaken.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Draagkracht-Blog-Contracten_3

Door een aankoopbelofte voor een woning aan te gaan, omzeil je de tijdsdruk van het compromis. Maar wat zijn de juridische gevolgen van zo’n koopbelofte?

1 oktober 2022
 | Contracten, Koop-verkoop
Wacht niet te lang met onbetaalde facturen te innen en schakel daarvoor een expert in, zoals een advocaat. Foto Envato: NEHLAKB

Met algemene voorwaarden op je factuur vermijd je vaak discussies. Staan die kleine lettertjes op punt? Check het nu.

1 april 2022
 | Contracten