Draagkracht

Onbetaalde facturen innen is maatwerk

17 april 2023
 | Incasso
Wacht niet te lang met onbetaalde facturen te innen en schakel daarvoor een expert in, zoals een advocaat. Foto Envato: NEHLAKB

Onbetaalde facturen zijn een van de grootste frustraties van ondernemers. En dat is niet verwonderlijk. Want als gepassioneerde ondernemer werk je elke dag keihard om jouw klanten de beste service te bieden. Betalen ze hun factuur niet? Dan is dat niet alleen een gebrek aan respect, het brengt ook je liquiditeit en cashflow in gevaar.

Maar wat is de beste manier om je onbetaalde facturen te innen? En wie kun je hiervoor inschakelen? Dat ontdek je vandaag.

INHOUDSOPGAVE

Onbetaalde factuur innen: advocaat of incassobureau?

Het is belangrijk om onbetaalde facturen snel te innen. Want hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je je geld ziet.

Je schakelt daarvoor het best een expert in . Iemand die weet hoe je op een efficiënte manier facturen moet innen. Bovendien maakt een advocaat of incassobureau meer indruk op de wanbetaler en zal die sneller geneigd zijn te betalen.

Vaak trekken ondernemers naar een incassobureau omdat ze denken dat dit een goedkoper alternatief is dan een advocaat. Die veronderstelling klopt niet helemaal. Waarom? Dat leg ik je graag uit.

Kosten voor de wanbetaler? Ja, maar …

Incassobureaus pakken graag uit met het principe No cure, no pay. Blijft je factuur onbetaald? Dan ben je hen niets verschuldigd. Bovendien beloven ze je om jouw facturen kosteloos in te vorderen. Want de wanbetaler draait op voor de kosten van de invordering.

En dat klopt allemaal. Maar … een incassobureau heeft beperkingen. Zo kan het alleen optreden bij niet-betwiste facturen. En dus doet het eigenlijk wat jij ook zelf kunt doen: de wanbetaler via een aangetekend schrijven in gebreke stellen.

Na incasso toch naar advocaat

Betaalt je klant niet na een strenge aanmaning van een incassobureau? Dan moet je toch naar de rechtbank en draag je je dossier sowieso over aan een advocaat.

Je bespaart jezelf dus heel wat tijd en kopzorgen door meteen een advocaat in te schakelen. Die kan ook de aanmaning versturen en hij kent je dossier door en door als het tot een rechtszaak komt.

Advocaatkosten meestal gedekt

Wist je dat advocaatkosten meestal gedekt zijn door het schadebeding of de rechtsplegingsvergoeding? Een advocaat inschakelen om je onbetaalde factuur te innen, kost je daarom meestal niets. Al draai je wel nog op voor de kosten als de schuldenaar ze niet kan betalen.

Toch loont het dus de moeite zeker om ook kleine, niet-betwiste facturen door je advocaat te laten innen.

Met de deurwaarder? Alleen voor bedrijven

Misschien heb je gehoord dat je jouw onbetaalde facturen kunt innen met de hulp van een deurwaarder. Dat klopt. Maar alleen in bepaalde gevallen. De procedure ‘Invordering onbetwiste geldschulden’ geeft gerechtsdeurwaarders de mogelijkheid om zonder vonnis van de rechtbank je onbetwiste onbetaalde facturen te innen.

Maar die procedure geldt alleen voor onbetaalde facturen van bedrijven. Is je klant een particulier? Dan kun je deze procedure niet doorlopen. Bovendien moet je toch nog naar de rechtbank stappen als jouw klant tijdens de minnelijke procedure je (onbetwiste) factuur alsnog betwist.

Ideale aanpak onbetaalde facturen innen

De conclusie? Een onbetaalde factuur innen is maatwerk. Als incassoadvocaat  bepaal ik de beste strategie dankzij antwoorden op vragen zoals:

  • Vorder je van een particulier of een bedrijf?
  • Gaat het om een klein of groot bedrag?
  • Is de factuur betwist of niet?
  • Is je schuldenaar voldoende solvabel?

Daarbij zorg ik voor de optimale oplossing met oog voor jouw persoonlijk belang. Groot of klein bedrag? Ik geef elke invordering dezelfde aandacht.

Onbetaalde facturen brengen jouw onderneming vroeg of laat in de problemen. Wacht dus niet te lang en neem contact met mij op zodra je merkt dat je klant weigert te betalen.

Gerelateerde artikels

Draagkracht-Blog-Incasso_2

Heb je een wanbetaler en geen goede algemene voorwaarden? Dan biedt de wet betalingsachterstand bij handelstransacties een oplossing.

17 april 2023
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_3

Vermijd onbetaalde facturen door goede afspraken te maken voordat je diensten of goederen levert. Wat die goede afspraken zijn? Dat lees je hier.

17 april 2023
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_3

Als een klant blijft weigeren om een factuur te betalen, is een juridische incasso de enige manier om je geld te zien. Als advocaat incasso help ik je daarbij.

1 juni 2021
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_1

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met wanbetalers. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om je geld toch te krijgen.

1 januari 2021
 | Incasso