Schadevergoeding na een ongeval: hoe en wat te doen?

22 november 2024
 | Verkeer
schadevergoeding na ongeval

Heb je een ongeval gehad en heb je schade? Dan is het belangrijk te weten hoe je een volledige schadevergoeding kunt verkrijgen. In deze blog leggen we uit welke soorten schade je kunt claimen, hoe de schadevergoeding wordt bepaald en hoe de afhandeling verloopt.

In eerdere blogs bespraken we al hoe je het aanrijdingsformulier invult en welke stappen je direct na een ongeval moet volgen. Nu gaan we dieper in op de juridische aspecten van schadevergoeding na een ongeval in België.

Wat je kunt verwachten in deze blog:

  1. Welke soorten schade kun je hebben?;
  2. Hoe wordt de vergoeding berekend?;
  3. De afhandeling van de schadevergoeding;
  4. Wat te doen bijbetwisting van de schadevergoeding?;
  5. Samenvatting en conclusie

Welke soorten schade kun je hebben?

In het Belgisch rechtssysteem wordt schade doorgaans onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Schade aan personen
  2. Schade aan voorwerpen en kosten

1. Schade aan voorwerpen en kosten

De eerste vorm van schade is de schade aan materiële zaken, zoals voertuigen, kleding of andere bezittingen. Schade aan een voertuig kan verder worden onderscheiden in herstelbare schade en economisch totaal verlies:

  • Herstelbare schade: De kosten voor de herstelling worden vergoed.
  • Economisch totaal verlies: Als de herstellingskosten hoger zijn dan de waarde van het voertuig, wordt de waarde van het voertuig vergoed.

Daarnaast krijg je een schadevergoeding voor gebruiksderving, wat betekent dat je geen gebruik kunt maken van je voertuig terwijl het wordt hersteld. Dit wordt forfaitair vergoed, afhankelijk van het type voertuig, bijvoorbeeld €10 per dag voor fietsen tot €180 per dag voor bussen.

2. Schade aan Personen

De tweede soort schade betreft lichamelijke schade die je hebt opgelopen als gevolg van het ongeval. Dit wordt verdeeld in drie categorieën:

  • Persoonlijke of morele schade: Dit betreft pijn, ongemakken en verlies van levenskwaliteit.
  • Huishoudelijke schade: De impact op huishoudelijke taken zoals het verzorgen van kinderen, het huishouden en andere dagelijkse activiteiten.
  • Economische schade: Dit omvat verlies van inkomen en beroepsmatige hinder door de verwondingen.

Medische kosten, littekens of andere bijkomende kosten kunnen ook deel uitmaken van je schadevergoeding.

Hoe wordt de vergoeding berekend?

In België wordt de schadevergoeding vaak berekend aan de hand van de” indicatieve tabel. Deze tabel, opgesteld door het Nationaal Verbond van Magistraten en het Koninklijk Verbond van Vrederechters, biedt een richtlijn voor vergoedingen en wordt regelmatig bijgewerkt.

Bij lichamelijke schade wordt vaak een medisch expert ingeschakeld, die de verwondingen vaststelt en deze omzet naar een percentage. Bijvoorbeeld: je kunt een schadevergoeding krijgen voor de dagen dat je niet in staat was om te werken door de verwondingen.

De afhandeling van de schadevergoeding

De meeste schadegevallen worden opgelost buiten de rechtbank om, vaak met hulp van een rechtsbijstandsverzekeraar.

De verzekeraar vraagt de benodigde documenten op en onderhandelt met de verzekeraar van de tegenpartij om een schadevergoeding te verkrijgen.

Let wel op dat je een schadevergoeding krijgt voor jouw volledige schade.

Een klassiek voorbeeld is dat men bepaalde schadeposten zoals administratiekosten en de vergoeding voor het feit dat jouw voertuig buiten gebruik was, durft te vergeten.

Nochtans heb jij als slachtoffer recht op een volledige vergoeding van jouw schade.

Een advies van een gespecialiseerd advocaat kan daarom nooit kwaad.

Een advocaat gespecialiseerd in schadevergoedingen kan je helpen om ervoor te zorgen dat je een volledige schadevergoeding krijgt, inclusief voor schadeposten zoals administratiekosten en verlies van gebruik van je voertuig.

Heb je een rechtsbijstandsverzekeraar? Dan betaalt de verzekeraar het advies van de advocaat over het voorstel van schadevergoeding normaal zelfs.

Wat te doen bij betwisting van de schadevergoeding?

Soms ontstaat er betwisting over de verantwoordelijkheid of de omvang van de schadevergoeding. In dat geval kun je een procedure voor de rechtbank starten. Het is raadzaam om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen die jou helpt met het verzamelen van bewijs en het onderhandelen voor een correcte schadevergoeding.

Als je het niet eens bent met de beslissing van je rechtsbijstandsverzekeraar, kun je ook juridisch advies inwinnen om je rechten te beschermen.

Conclusie:

Na een ongeval kan het verkrijgen van een schadevergoeding complex zijn. Het is belangrijk om te weten welke schade je kunt claimen, hoe de schadevergoeding wordt berekend, en wat je moet doen als er betwistingen ontstaan.

Als gespecialiseerd advocaat kan ik jou helpen bij het vaststellen van de verantwoordelijkheid en het berekenen van je schadevergoeding. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je schadevergoeding? Neem gerust contact op.

Gerelateerde artikels

verkeersongeval

Ben je betrokken bij een verkeersongeval en heb je schade? Het kan overweldigend zijn, maar er zijn praktische stappen die je kunt nemen om je rechten te beschermen. Van het verzamelen van bewijs tot het indienen van aangifte bij je verzekeraar, het is cruciaal om goed voorbereid te zijn. Wist je dat een Europees aanrijdingsformulier en foto's van het ongeval essentieel kunnen zijn? En als je gewond bent, is het belangrijk om medische attesten te verkrijgen. Ontdek meer tips en zorg ervoor dat je goed omgaat met deze moeilijke situatie!

16 oktober 2024
 | Verkeer, Geen categorie
aanrijding

Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval en weet je niet goed hoe je het aanrijdingsformulier moet invullen? Geen zorgen! In ons artikel geven we je handige tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie correct invult. Van het noteren van getuigen tot het maken van een schets, wij helpen je stap voor stap door het proces. Lees verder en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!

10 oktober 2024
 | Verkeer