Draagkracht

Vlaams Woninghuurdecreet in mensentaal

14 april 2023
 | Huur
Het Vlaams Woninghuurdecreet zet de rechten en plichten van huurder en verhuurder op scherp.

Onderteken je als huurder of verhuurder een huurovereenkomst? Dan ga je een verbintenis aan die je rechten geeft, maar die ook plichten met zich meebrengt. Die rechten en plichten maken deel uit van de huurwetgeving. Sinds 1 januari 2019 is die wetgeving veranderd. Als expert in huurrecht leg ik je graag in mensentaal uit wat de aangepaste Vlaams Woninghuurdecreet inhoudt.

INHOUDSOPGAVE

Woninghuurdecreet voor huurovereenkomsten vanaf 2019

Je hoeft niet meteen je langlopende huurovereenkomsten op te diepen. De rechten en plichten die daarin staan, blijven gelden. Want het Vlaams Woninghuurdecreet is alleen van toepassing op huurovereenkomsten die na 1 januari 2019 ondertekend zijn.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

1. Korte overeenkomst opzegbaar door huurder

Het Vlaams Woninghuurdecreet laat een huurder toe om een huurovereenkomst van korte duur – drie jaar of minder – op elk moment op te zeggen. Onder de oude regelgeving was dat in principe niet mogelijk. Je betaalt dan wel een schadevergoeding aan de verhuurder. Die bedraagt een halve, één of anderhalve maand huur, afhankelijk van een opzegging in het eerste, tweede of derde jaar.

Let op: dankzij het Vlaams Woninghuurdecreet ben je als verhuurder nu verplicht om ook een huurovereenkomst van korte duur te registreren. Doe je dat niet? Dan kan de huurder onmiddellijk en zonder schadevergoeding de woning die hij huurt verlaten.

2. Drie maanden huurwaarborg

Als je een woning huurt, dan zul je een waarborg moeten betalen. Die waarborg is een soort garantie voor de verhuurder. Breng je schade aan je huurwoning toe? Dan kan de rechter beslissen om die waarborg te gebruiken om de schade te herstellen.

In deze huurwet is de maximumwaarborg die verhuurders mogen vragen sinds 2019 verhoogd van twee naar drie maanden. Om huurders te helpen om de kost van die extra maand huurwaarborg te dragen, bestaat er een renteloze huurwaarborglening.

3. Lijst kleine herstellingen

Als huurder ben je verantwoordelijk voor kleine herstellingen. Dat was ook al zo onder de oude wetgeving. Omdat er vaak discussie was over wat nu wel en geen kleine herstellingen waren – en wie dus moest opdraaien voor de kosten – is er in het huidige woninghuurdecreet een lijst opgenomen van kleine herstellingen. Die lijst is niet limitatief. Dat betekent dat ze nog altijd kan worden uitgebreid.

Vergeet ook niet dat je als huurder verplicht bent om aan de verhuurder te melden als er een grote herstelling in de woning nodig is. Doe je dat niet? Dan ben jij verantwoordelijk voor de schade die een niet-herstelling veroorzaakt.

4. Kosten syndicus en conciërge wettelijk bepaald

Het Vlaams Woninghuurdecreet bepaalt ook duidelijk hoe de kosten voor de conciërge en syndicus verdeeld worden tussen huurder en verhuurder.

Vlaams Woninghuurdecreet is dwingend

Deze aangepaste huurwet is een dwingend recht. Dat wil zeggen dat je onderling geen huurcontract kunt opstellen met bepalingen die ingaan tegen of afwijken van wat de wet zegt.

Als expert in huurrecht ben ik op de hoogte van alle rechten en plichten van huurders én verhuurders. Dus wil je een huurovereenkomst laten opstellen die voldoet aan de regels van het Vlaams Woninghuurdecreet? Of heb je bijstand nodig in een huurgeschil?

Neem dan contact op

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Als je het huurcontract wilt ontbinden omdat je huurder je woning niet goed onderhoudt of als er sprake is van huurschade, dan sta ik je bij als advocaat huurrecht. Foto Envanto VT9M73L

Jouw huurder is wettelijk verplicht om zijn huurwoning te onderhouden als een goede huisvader. Maar wat kun je doen als hij dat niet doet? En wat is het verschil met huurschade? Dat lees je in deze blog.

17 april 2023
 | Huur
Als verhuurder heb je beperkte rechten ter bescherming van de huurder.

Betaalt je huurder de huishuur niet meer? Of neemt hij het niet zo nauw met het onderhoud? Ontdek wat jouw rechten als verhuurder zijn.

17 april 2023
 | Huur