Draagkracht

FAQ

Hoeveel kost een advocaat per uur?
En andere vragen

Als je nog nooit hebt samengewerkt met een advocaat, heb je vast enkele vragen. Bijvoorbeeld over wat een advocaat kost per uur en hoelang een juridische procedure duurt.

Hier vind je enkele veelgestelde vragen met antwoord. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Bel me dan op of stel je vraag per mail.

Je betaalt voor een eerste gesprek 75 euro, exclusief btw. We bespreken wat het probleem is en ik geef je advies over eventuele oplossingen. Dat gesprek duurt een half uur.

De procedure kost op zich niet veel. Er zijn wel enkele vaste kosten waarmee je rekening moet houden en die vastliggen in het koninklijk besluit. Zo kost de bijdrage voor juridische bijstand maar 24 euro. Daarnaast betaal je ook rolrechten waarbij het bedrag afhangt voor welke rechtbank we de procedure voeren.

Zodra ik een beter zicht heb op je dossier, kan ik je een indicatie geven van de kosten.

Voor de verliezende partij is het een ander verhaal. Die betaalt alle kosten zoals de rechtsplegingsvergoeding. Dat is een vergoeding voor de tegenpartij omdat die een advocaat moest raadplegen.

Dat is afhankelijk van dossier tot dossier. Sowieso probeer ik altijd kort op de bal te spelen, maar veel hangt af van justitie. Daardoor duurt het soms een tijdje voordat we alles kunnen afronden. Al is een procedure voor het vredegerecht meestal korter dan voor de rechtbank van eerste aanleg.

Vroeger heb ik veel pro-Deozaken gedaan. Ideaal om ervaring op te doen. Maar nu geef ik die fakkel door aan de jongere generatie. Uiteraard verwijs ik je graag door naar een goede pro-Deoadvocaat als je daar nood aan hebt.

Je betaalt altijd per uur, plus de kosten die ik maak. Dit zijn mijn tarieven, exclusief btw:

  • uurtarief: 130 euro
  • kostprijs brief: 12 euro
  • kostprijs aangetekende brief: 25 euro
  • kostprijs e-mail: 5 euro
  • kostprijs kopie: 0,5 euro per kopie
  • kostprijs kilometer: 1 euro per kilometer
  • aanmaak en afsluiten dossier: 75 euro
  • gerechtsdeurwaarder: prijs afhankelijk van rolrecht

Kracht om je conflict te dragen

Pas in mijn rechtenstudies besefte ik waarom ik zo graag advocaat wou worden. Om mensen een stem te geven en om hen bij te staan bij juridische conflicten. Niet alleen in de rechtbank als advocaat, maar ook als luisterend oor en klankbord.

En dat is precies waarvoor Draagkracht staat: ik draag je doorheen het conflict en geef je zo de kracht om ermee om te gaan. Maar vergis je niet. Eenmaal in de rechtbank neemt mijn winnaarsmentaliteit het over en ga ik tot het uiterste.

Aangenaam, ik ben Doreen.