Draagkracht

Hoe vul je een aanrijdingsformulier in? Waarop moet je letten?

10 oktober 2024
 | Verkeer
aanrijding

Het Europees aanrijdingsformulier is cruciaal voor het vaststellen van de verantwoordelijkheden na een ongeval. Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval en weet je niet goed hoe je het aanrijdingsformulier moet invullen? Geen zorgen! In ons artikel geven we je handige tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie correct invult. Van het noteren van getuigen tot het maken van een schets, wij helpen je stap voor stap door het proces. Lees verder en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!

Wil je weten hoe het aanrijdingsformulier er uit ziet? Onder het artikel vind je een voorbeeld.

Hoe vollediger het Europees aanrijdingsformulier werd ingevuld, hoe beter

Het Europees aanrijdingsformulier zal dienen om nadien uit te maken wie er verantwoordelijk is voor het verkeersongeval.

Volgende gegevens zijn belangrijk om nadien na te gaan:

  1. Welke voertuigen zijn betrokken bij het ongeval;
  2. Waar vond het ongeval plaats
  3. Wat zijn de omstandigheden van het ongeval.

Zorg er dan ook voor dat de gegevens over de datum, plaats, betrokken bestuurders, betrokken voertuigen en nummerplaat steeds zo volledig en nauwkeuring mogelijk worden ingevuld.

Noteer de gegevens van de getuige op het aanrijdingsformulier

Was er een getuige van het ongeval? Dan zorg je best dat de gegevens van de getuigen worden genoteerd op het Europees aanrijdingsformulier.

Er wordt nadien meestal geen rekening gehouden met de verklaring van de getuige wanneer er geen gegevens van de getuige genoteerd worden.

Kruis de juiste vakjes aan

In het midden van het Europees aanrijdingsformulier onder vak 12. TOEDRACHT wordt gevraagd om aan te duiden wat de omstandigheden waren van het verkeersongeval.

Neem daarbij vooral voldoende tijd, zodat de juiste vakjes worden aangeduid.

Let op de schets!

Als er één schets wordt getekend op het aanrijdingsformulier, dan zal ervan uit gegaan worden dat beide partijen het hiermee eens zijn.

Heb je een andere visie van het verkeersongeval? Teken dan gerust een aparte schets of noteer dat je niet akkoord gaat met de schets.

Vul jouw versie in op het aanrijdingsformulier

Onder vak 14. Mijn opmerkingen kan je kort toelichting geven bij het ongeval.

Ben je het niet eens met de opmerkingen van de andere bestuurder of met de schets? Noteer dit dan zeker bij jouw opmerkingen.

De ondertekening

Door de ondertekening van het Europees aanrijdingsformulier, bevestig je de feitelijke gegevens op het aanrijdingsformulier en eigen verklaringen.

Weigert de andere partij het Europees aanrijdingsformulier in te vullen? Doe dan zeker aangifte bij de Politie.

Neem foto’s

Het kan nooit kwaad om foto’s te nemen van de betrokken voertuigen na het ongeval. Ben je iets vergeten of is er nadien toch discussie, dan kan je deze foto’s altijd gebruiken.

Meer praktische tips wanneer je slachtoffer werd van een verkeersongeval vind je hier.

Heb je nog vragen of heb je discussie na een ongeval? Neem gerust contact met ons op!

aanrijdingsformulier

Gerelateerde artikels

verkeersongeval

Ben je betrokken bij een verkeersongeval en heb je schade? Het kan overweldigend zijn, maar er zijn praktische stappen die je kunt nemen om je rechten te beschermen. Van het verzamelen van bewijs tot het indienen van aangifte bij je verzekeraar, het is cruciaal om goed voorbereid te zijn. Wist je dat een Europees aanrijdingsformulier en foto's van het ongeval essentieel kunnen zijn? En als je gewond bent, is het belangrijk om medische attesten te verkrijgen. Ontdek meer tips en zorg ervoor dat je goed omgaat met deze moeilijke situatie!

16 oktober 2024
 | Verkeer, Geen categorie