Draagkracht

Schade bij een verkeersongeval. Enkele praktische tips.

16 oktober 2024
 | Verkeer, Geen categorie
verkeersongeval

Ben je betrokken bij een verkeersongeval en heb je schade? Het kan overweldigend zijn, maar er zijn praktische stappen die je kunt nemen om je rechten te beschermen. Van het verzamelen van bewijs tot het indienen van aangifte bij je verzekeraar, het is cruciaal om goed voorbereid te zijn. Wist je dat een Europees aanrijdingsformulier en foto’s van het ongeval essentieel kunnen zijn? En als je gewond bent, is het belangrijk om medische attesten te verkrijgen.

Ontdek meer tips en zorg ervoor dat je goed omgaat met deze moeilijke situatie!

Zorg voor bewijs van het verkeersongeval zelf

Uit de praktijk weten we dat het bewijs van een verkeersongeval zeer belangrijk is.

Op het ogenblik van het verkeersongeval zal je hier vaak niet bij stilstaan.

Wanneer je nadien een vordering voor schade wenst in te stellen, zal je de bewijslast dragen van de omstandigheden waarin jouw verkeersongeval plaats vond.

Hoe zorg je er dan voor dat jouw verkeersongeval bewezen wordt?

De meeste verkeersongevallen worden bewezen door een Europees aanrijdingsformulier, dat wordt ingevuld door alle betrokken partijen.

Tips voor het invullen van een aanrijdingsformulier vind je hier.

Het kan ook zeker nuttig zijn om foto’s te maken van het verkeersongeval. In het geval dat er nadien toch discussie zou ontstaan, kunnen deze verduidelijking brengen.

Wanneer je geen aanrijdingsformulier bij de hand hebt, omdat je bijvoorbeeld ongeval hebt met een speedpedelec, elektrische step, … is het belangrijk dat je toch enige vorm van bewijs kan verzamelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een verklaring van de andere partij of van een getuige.

In sommige gevallen kan het zijn dat de andere bestuurder het aanrijdingsformulier of verklaring niet wil in te vullen of erger nog vluchtmisdrijf pleegt.

In dergelijke gevallen is het aangewezen om aangifte te doen bij de Politie.

Doe aangifte bij uw verzekeraar

Je doet best na het verkeersongeval ook aangifte doen bij uw verzekeraar of makelaar. Zo kan de makelaar of verzekeraar alvast een dossier openen voor het verkeersongeval.

Zorg voor bewijs van jouw schade

Als slachtoffer heb je recht op vergoeding van jouw volledige schade.

Het is dus van belang om zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen én bij te houden. Denk maar aan aankoopfacturen, bestekken, betalingsbewijzen van jouw medische kosten, een overzicht van jouw verplaatsingen, parkeertickets, …

Werd je ook gekwetst? Laat dan jouw kwetsuren dan zo snel mogelijk vaststellen door een dokter en vraag een medisch attest.

Jouw dokter zal gedurende een bepaalde periode een zogenaamde ongeschiktheid voorzien.

Wanneer je gedurende een langere periode hinder ondervindt van jouw kwetsuren, zal je verschillende medische attesten moeten verzamelen.

Laat je bijstaan

Als slachtoffer zal er veel op jou afkomen, op een ogenblik dat je waarschijnlijk andere zaken aan het hoofd hebt.

Wanneer je beschikt over een rechtsbijstandsverzekeraar, zal jouw verzekeraar in eerste instantie proberen om jouw schadegeval minnelijk af te handelen.

Belangrijk om weten is dat je recht hebt om advies te vragen van een advocaat wanneer je het niet eens bent met het standpunt of het voorstel van de rechtsbijstandsverzekeraar.

Heb je nog vragen of heb je nood aan bijstand? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde artikels

aanrijding

Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval en weet je niet goed hoe je het aanrijdingsformulier moet invullen? Geen zorgen! In ons artikel geven we je handige tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie correct invult. Van het noteren van getuigen tot het maken van een schets, wij helpen je stap voor stap door het proces. Lees verder en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!

10 oktober 2024
 | Verkeer
_DSC40902

Draagkracht: het volgende hoofdstuk

24 september 2024
 | Geen categorie
einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur