Draagkracht

Voorkom discussie met in- en uittredende plaatsbeschrijving

1 mei 2022
 | Huur
Een in- en uittredende plaatsbeschrijving is verplicht en zorgt ook voor een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder. Foto Envato: VE7KZYK

Een woning huren is vaak een eerste stap naar een eigen thuis. Het is ook een goede oplossing om niet de lasten van een hypotheek te moeten dragen. Dat betekent wel dat je iemand anders zijn woonst gaat gebruiken. En … was die scheur in de muur er al? Of heb jij die veroorzaakt?

Door een in- en uittredende plaatsbeschrijving op te stellen, leg je de staat van de woning vast voor én na je huurtermijn. In deze blog lees je waarom een correcte plaatsbeschrijving zo belangrijk is.

INHOUDSOPGAVE

Plaatsbeschrijvingen zijn verplicht

Bij de start van een huurcontract zijn huurder en verhuurder verplicht om een omstandige intredende plaatsbeschrijving op te stellen. Die omschrijft in welke staat het appartement, huis of bedrijfspand op dat moment is. Eventueel ondersteund door foto’s.

De wet schrijft voor dat deze plaatsbeschrijving moet gebeuren als de ruimtes nog onbewoond zijn of tijdens de eerste maand van de huurtermijn.

Vertrekt de huurder? Dan volgt er nog een uittredende plaatsbeschrijving. Daarin worden opnieuw dezelfde zaken vastgelegd, waardoor je gemakkelijk eventuele schade kunt opmerken. Deze uittredende plaatsbeschrijving heb je dus nodig om huurschade te verhalen op je huurder. 

Belang in- en uittredende plaatsbeschrijving voor verhuurder

Onroerend goed is erg waardevol en natuurlijk willen eigenaars dat hun huurders voorzichtig zijn met hun panden. Maar hoe nauwkeurig je je huurder ook selecteert, je loopt altijd het risico dat die niet netjes omgaat met jouw eigendom. Dat kan gaan van een klein gaatje in de muur tot serieuze defecten of vernielingen.

Je enige houvast om die huurschade te bepalen en te verhalen, is dus de intredende plaatsbeschrijving. Anders is het jouw woord tegen dat van je huurder. Hoever je ingaat op slijtage of kleine beschadigingen kies je zelf, maar blijf wel redelijk. Maak sowieso goede afspraken over wat de huurder mag doen met je eigendom en wat niet.

Plaatsbeschrijving altijd op tegenspraak

De plaatsbeschrijving opstellen moet altijd op tegenspraak gebeuren. Dat betekent dat huurder en verhuurder aanwezig moeten zijn bij de opmaak ervan.

Beiden wandelen samen door het pand en geven goedkeuring aan de omschrijving. Ben je het onderling niet eens over de inhoud? Noteer dan jullie opmerkingen in het document. Dat komt goed van pas tijdens een eventuele juridische zaak.

Immokantoor of landmeterexpert als tussenpersoon                                            

Verhuurders schakelen vaak een immobiliënkantoor in als tussenpersoon van het verhuurproces. In dat geval zorgt de makelaar voor een huurovereenkomst en dus ook voor het opstellen van een plaatsbeschrijving.

Die kosten betaalt de verhuurder meestal, maar soms worden ze ook opgesplitst tussen huurder en verhuurder. Hoewel de meeste immobiliënkantoren alle regels kennen en betrouwbaar te werk gaan, is het toch belangrijk dat je de plaatsbeschrijving goed naleest. Want soms schakelt de makelaar namelijk een derde partij in, zoals een landmeterexpert, om de plaatsbeschrijving op te maken. Daarna hoef je als huurder of verhuurder niet meer te tekenen voor akkoord. Maar als je niet tekent, ben je ook niet zeker van de tegensprekelijkheid van de plaatsbeschrijving. En dat kan voor problemen zorgen.

Door de verschillende tussenpersonen is het namelijk niet altijd duidelijk op welk moment de landmeter de plaatsbeschrijving heeft opgesteld. Je weet ook niet wie er nog betrokken was en of al de partijen kennis hebben genomen van de beschrijving. Komt het dan toch tot een geschil over wie aansprakelijk is voor schade? Dan kun je als verhuurder wel eens achter het net vissen. Want jij bent diegene die de professional inschakelde om de intredende plaatsbeschrijving op te stellen. Daarom zal jij ook voor de herstelkosten moeten opdraaien.

Wees betrokken bij elke stap

Of je nu huurt of verhuurt, zorg ervoor dat je bij elke stap van de intredende en uittredende plaatsbeschrijving bent betrokken. Teken overal voor en neem het bewijsmateriaal goed door. Alleen op die manier kun je eventuele geschillen met zekerheid oplossen.

Hulp nodig bij in- en uittredende plaatsbeschrijving?

Ben je van plan om een huis, appartement of bedrijfspand te huren? Of heb je geïnvesteerd in een pand dat je wilt verhuren? Dek je dan altijd in met een nauwkeurige intredende en uittredende plaatsbeschrijving. Als advocaat huurrecht help ik je daar graag bij.

Hopelijk verloopt daarna alles vlot en blijven de in- en uittredende plaatsbeschrijvingen in de schuif liggen. Maar heb je toch advies nodig tijdens jouw huuravontuur? Dan sta ik jou graag (opnieuw) bij met raad en daad.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Als je het huurcontract wilt ontbinden omdat je huurder je woning niet goed onderhoudt of als er sprake is van huurschade, dan sta ik je bij als advocaat huurrecht. Foto Envanto VT9M73L

Jouw huurder is wettelijk verplicht om zijn huurwoning te onderhouden als een goede huisvader. Maar wat kun je doen als hij dat niet doet? En wat is het verschil met huurschade? Dat lees je in deze blog.

17 april 2023
 | Huur
Als verhuurder heb je beperkte rechten ter bescherming van de huurder.

Betaalt je huurder de huishuur niet meer? Of neemt hij het niet zo nauw met het onderhoud? Ontdek wat jouw rechten als verhuurder zijn.

17 april 2023
 | Huur