Draagkracht

Wat zijn jouw rechten als verhuurder?

17 april 2023
 | Huur
Als verhuurder heb je beperkte rechten ter bescherming van de huurder.

Een pand aankopen en verhuren is een van de beste investeringen die je kunt doen. Maar ook jij hebt vast al de horrorverhalen gehoord over wanbetalers of huurders die hun huurwoning vernielen. Gelukkig hebben de meeste huurders wel de beste bedoelingen.

Maar wat als het toch misloopt? Wat zijn dan jouw rechten als verhuurder?

INHOUDSOPGAVE

Verbod toegang tot eigen pand

Het eerste wat je zeker moet weten, is dat je als verhuurder niet het recht hebt om zomaar de woning die je verhuurt binnen te stappen. Sterker nog, je mag zelfs geen sleutel hebben die je toegang geeft. Want je hebt het genot van de woning overgedragen op de huurder voor de duur van de huurperiode. Je mag zelfs de brievenbus niet leegmaken.

Wil je toch even checken of alles goed gaat in je woning? Dan moet je eerst een afspraak maken met de huurder.

Als verhuurder recht in eigen handen nemen

Blijkt jouw huurder een wanbetaler of onderhoudt hij je woning slecht? Dan mag je als verhuurder het recht niet in eigen handen nemen. Je moet altijd de juridische procedure volgen.

Meer nog: de sloten van je huurwoning veranderen om te verhinderen dat je huurder nog toegang heeft, is zelfs een misdrijf.

Naar de vrederechter

Alleen een vrederechter kan de ontbinding of de nietigheid van een huurcontact zonder akkoord van beide partijen uitspreken. Je kunt dus enkel op basis van een uitvoerbare beslissing jouw huurder uit je eigendom zetten. Toch als die zijn verplichtingen op het vlak van betaling en onderhoud niet meer nakomt.

Gerechtsdeurwaarder inschakelen

Heeft de vrederechter geoordeeld dat de huurovereenkomst moet worden ontbonden in het nadeel van de huurder en dat die de woning moet verlaten? Dan betekent dat niet dat je als verhuurder het recht hebt om de huurder zomaar uit de woning te zetten.

Als je huurder de uitspraak van de rechter niet opvolgt en jou de sleutels niet overhandigt, dan moet je een gerechtsdeurwaarder inschakelen om het vonnis uit te voeren.

De gerechtsdeurwaarder zal eerst het vonnis aan de huurder betekenen. Dat wil zeggen dat hij bij je huurder langsgaat om hem het vonnis te overhandigen. Vanaf dat moment heeft je huurder nog één maand de tijd om de woning te verlaten. Tenzij de rechter die termijn inkort. Blijft je huurder in de woning? Dan kan de gerechtsdeurwaarder je huurder letterlijk op straat zetten, de inboedel uit de woning verwijderen en de sloten veranderen. Hij zal van die actie ook een proces-verbaal opstellen.

Voor wie zijn de kosten?

In principe zijn alle kosten die jij moet maken om je huurder uit jouw woning te zetten voor rekening van de huurder. Maar je zal als verhuurder die kosten wel moeten voorschieten. Blijkt dat je huurder dat bedrag niet kan terugbetalen? Dan zal het moeilijk zijn om je geld nog terug te krijgen.

Beperkte rechten als verhuurder

Dit is uiteraard om wanpraktijken tegen te gaan zoals huisjesmelkerij. Maar als je als verhuurder te maken krijgt met slechte huurders, bots je op deze strenge regels.

Daarom win je altijd het best advies in bij je advocaat. Zo ben je zeker dat je de juiste stappen zet.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Als je het huurcontract wilt ontbinden omdat je huurder je woning niet goed onderhoudt of als er sprake is van huurschade, dan sta ik je bij als advocaat huurrecht. Foto Envanto VT9M73L

Jouw huurder is wettelijk verplicht om zijn huurwoning te onderhouden als een goede huisvader. Maar wat kun je doen als hij dat niet doet? En wat is het verschil met huurschade? Dat lees je in deze blog.

17 april 2023
 | Huur
Het Vlaams Woninghuurdecreet zet de rechten en plichten van huurder en verhuurder op scherp.

Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet heeft gevolgen voor huurders én verhuurders. Tweedraads Advocaten zet de veranderingen op een rijtje.

14 april 2023
 | Huur