Draagkracht

Een goede plaatsbeschrijving vraagt om tegenspraak

1 juli 2022
 | Huur
Verslik u niet in de kleine lettertjes van het huurwetboek. De plaatsbeschrijving is bij huurschade vaak hét grootste struikelblok.

De verplichte plaatsbeschrijving bij aanvang van een huurperiode bezorgt heel wat (ver)huurders kopzorgen. Die beschrijving moet voldoen aan enkele tegensprekelijke voorwaarden om een rechtsgeldig etiket te mogen opplakken. Daarom nemen veel eigenaars een makelaar of derde partij onder de arm om de zaken zorgvuldig af te handelen. Maar zelfs die garantie staat niet als een huis …

Plaatsbeschrijving als veiligheidsmechanisme
Een goede plaatsbeschrijving van een pand is all-inclusive: van de overblijvende meubels en de strepen op de vloer tot de deurbel die niet meer werkt. Hoe nauwkeuriger beschreven, hoe sterker u als huurder of verhuurder in uw schoenen staat. De kosten van een plaatsbeschrijving worden, zoals het een hedendaagse eerste date betaamt, gedeeld onder huurder en verhuurder. En steeds vaker onder het toeziende oog van een makelaar of een landmeterexpert. Dat lijken prima veiligheidsmechanismen om een goede beschrijving af te leveren. Maar de praktijk leert ons dat de plaatsbeschrijving regelmatig een van de laatste punten op de verhuuragenda is.

Potje breken is potje betalen?
Volgens artikel 1732 BW is het duidelijk. De huurder is aansprakelijk voor beschadigingen die tijdens de huurtijd in het onroerend goed ontstaan. Maar wat als de plaatsbeschrijving niet volgens de regels van de wet plaatsvond? Dan vist u als verhuurder misschien wel achter het net van de wet bij huurschade. In de praktijk ondertekenen één of beide partijen het papier vaak niet of daagt een partij zelfs niet op. Het lijken futiliteiten. Maar het wetboek staat bekend om zijn kleine lettertjes die rechters vaak blindelings volgen. Huurschade wordt door afwezigheid van een officiële krabbel of wanneer een of beide partijen op het moment van de beschrijving niet aanwezig waren, vaak niet op de huurder verhaald. En zelfs de aansprakelijkheid van de makelaar komt soms in het gedrang bij een plaatsbeschrijving die niet in orde is.

Checklist bij plaatsbeschrijving
Het is daarom belangrijk dat u als verhuurder een scherp oog houdt op dat proces. Zelfs met tonnen vertrouwen in uw makelaar. Een rechtsgeldige plaatsbeschrijving? Die herkent u zo:

  • Zowel de huurder als verhuurder daagt op. Of laat zich legaal vertegenwoordigen tijdens de beschrijving.
  • De doortocht door het pand krijgt een zwart-op-wit vervolg.
  • Huurder en verhuurder hebben recht op tegenspraak. Zijn ze het niet met elkaar eens? Dan bespreken ze dat bij de plaatsbeschrijving.
  • Beide partijen schudden de handen en ondertekenen ter goedkeuring.
  • Loopt het huurcontract op zijn laatste poten? Stel dan ook een uittredende plaatsbeschrijving op, doorspekt met details, datering en handtekeningen.

Deze checklist levert u een staalhard bewijs bij eventuele huurschade op. Tien verschillen tussen de in- en uittredende plaatsbeschrijving gevonden? Minder leuk, maar dan staat u wel in uw recht als verhuurder. Ontbreekt één van de bovenstaande punten, dan vangt u misschien wel bot in de rechtszaal. Want in de rechtspraak werken ze ook zwart-op-wit bij afwezigheid van een tegensprekelijke overeenkomst. En keert u misschien met hangende pootjes weer huiswaarts.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Als je het huurcontract wilt ontbinden omdat je huurder je woning niet goed onderhoudt of als er sprake is van huurschade, dan sta ik je bij als advocaat huurrecht. Foto Envanto VT9M73L

Jouw huurder is wettelijk verplicht om zijn huurwoning te onderhouden als een goede huisvader. Maar wat kun je doen als hij dat niet doet? En wat is het verschil met huurschade? Dat lees je in deze blog.

17 april 2023
 | Huur
Als verhuurder heb je beperkte rechten ter bescherming van de huurder.

Betaalt je huurder de huishuur niet meer? Of neemt hij het niet zo nauw met het onderhoud? Ontdek wat jouw rechten als verhuurder zijn.

17 april 2023
 | Huur