Draagkracht

Wat als je je huurwaarborg niet terugkrijgt?

1 april 2021
 | Huur
Na afloop van een huurovereenkomst ontstaat soms een geschil over de huurwaarborg. Mag de verhuurder kosten afhouden? En wat zijn de procedures?

Als je een woning of handelspand huurt, betaal je een huurwaarborg bij de start van de overeenkomst. De verhuurder krijgt dat geld niet, maar het staat vast op een geblokkeerde rekening. Wanneer het contract afloopt, krijg je je huurwaarborg terug. Of dat zou toch moeten. Want soms weigert de verhuurder het bedrag terug te storten. En wat dan?

INHOUDSOPGAVE

Huurwaarborg achterhouden met akkoord

Je krijgt je huurwaarborg terug als je alle contractuele plichten netjes bent nagekomen. Bij schade of achterstallige huur mag de verhuurder de kosten afhouden van de huurwaarborg. Maar énkel met jouw schriftelijk akkoord.

Je merkt het al: dit kan voor problemen zorgen. Gelukkig heb jij als huurder ook rechten en die staan opgesomd in het huurrecht.

Bedrag als financiële garantie

Sinds het Vlaams Woninghuurdecreet van 1 januari 2019 is de huurwaarborg van een woning verhoogd van twee naar drie maanden huur.

Bij handelshuurovereenkomsten voorziet de wet geen verplichte huurwaarborg. Beide partijen bepalen het bedrag onderling. Al is drie maanden huur meestal het minimum. Maar ook zonder huurwaarborg is het contract geldig. Al raden we verhuurders altijd aan om een waarborg te vragen. Want ook bedrijven kunnen in de problemen geraken en hun huur niet meer betalen. Of ze laten het pand achter als een puinhoop.

Een huurwaarborg is altijd een financiële garantie.

Huurwaarborg staat geblokkeerd

De huurwaarborg is geen potje geld waar de verhuurder tijdens de overeenkomst zomaar aan kan. Het bedrag staat geblokkeerd op een bankrekening of is vastgelegd als een bankgarantie. Een derde optie is dat het OCMW de waarborg voorschiet.

De verhuurder kan het geld dus onmogelijk afhalen en gebruiken om schade of achterstallige huur te compenseren. De balans wordt pas opgemaakt aan het einde van de overeenkomst. Ben jij alle verplichtingen nagekomen? Dan krijg je de huurwaarborg terug. In het andere geval maakt de verhuurder aanspraak op het geld, of op minstens een deel ervan.

Huurwaarborg vrijgeven

De bank geeft de huurwaarborg pas vrij na een schriftelijk akkoord tussen jou en de verhuurder. Daarin beschrijven jullie de verdeling van de waarborg. Is er geen overeenkomst? Dan moet een van jullie aankloppen bij de vrederechter.

De verhuurder moet zo’n procedure binnen het jaar na het beëindigen van het contract opstarten. Zo niet, dan gaat de huurwaarborg automatisch terug naar jou. Hou er rekening mee dat zo’n procedure opstarten niet eenvoudig is. Schakel dus altijd een advocaat in.

Zelf teruggave huurwaarborg regelen?

Sommige griffies adviseren huurders of verhuurders om het recht in eigen handen te nemen. Zonder advocaat. Dat is wat kort door de bocht. Want als je de specifieke huurwetgeving en de gerechtelijke stappen niet kent, bots je vroeg of laat op een muur van wetboeken en procedures.

Wil je het er toch op wagen? Deze tips zetten je alvast op de juiste weg:

  1. Daag de juiste persoon voor de vrederechter

Het klinkt raar, maar dat is het zeker niet. Want de bewoner van het pand en de ondertekenaar van de overeenkomst zijn niet altijd een en dezelfde persoon. En wat als de verhuurder een vennootschap is?

  • Check vooraf de vorm van de overeenkomst

Soms blijkt het niet om een huurcontract te gaan, maar om een bezetting ter bede. Deze overeenkomst bepaalt het voorlopige gebruik van een goed, bijvoorbeeld in afwachting van een bouwvergunning of verhuis. Een bezetting ter bede valt niet onder het huurrecht.

  • Zorg voor gegronde vaststellingen

Schade verhalen op de huurder? Schotel de vrederechter dan geen zelfgemaakte foto’s of vage offertes voor. Huurschade moet op tegensprekelijke wijze worden vastgesteld en begroot, bijvoorbeeld met behulp van een in- en uittredende plaatsbeschrijving .

Huurwaarborg terugkrijgen? Begin er niet alleen aan

Zelf proberen om je huurwaarborg terug te krijgen is en blijft een risicovolle en ambitieuze aanpak. Met een advocaat huurrecht zit je steviger in het zadel en vermijd je de vele obstakels op de weg. Neem bij een huurgeschil dus zeker contact op met mij.

Gerelateerde artikels

einde-contract

Ontdek hoe je een handelsovereenkomst kunt laten ontbinden en krijg waardevolle inzichten en praktische tips om dit proces succesvol te doorlopen.

24 september 2024
 | Huur, Contracten, Geen categorie
Valt afgebladderd schilderwerk onder normale slijtage bij een huurwoning of is het huurschade? En wie draait op voor de kosten?

Er is een dunne lijn tussen normale slijtage aan een huurwoning of huurschade. Alleen een expert kan de schade bepalen. Lees meer.

4 december 2023
 | Huur, Aansprakelijkheid, Contracten
Als je investeert in een huurpand om het in te richten als bakkerij, beschermt de handelshuurwet jou tegen de plotse opzeg van je handelshuur.

Een verhuurder kan niet zomaar de handelshuur opzeggen. En gelukkig. Maar in welke gevallen kan het wel? Ontdek het hier.

6 november 2023
 | Geen categorie, Contracten, Huur
Schakel bij huurgeschillen een advocaat in en laat je correct adviseren en vertegenwoordigen.

Laat problemen met je (ver)huurder niet aanslepen en schakel op tijd een advocaat in bij huurgeschillen. Waarom? Dat lees je hier.

26 september 2023
 | Huur, Contracten
Als je het huurcontract wilt ontbinden omdat je huurder je woning niet goed onderhoudt of als er sprake is van huurschade, dan sta ik je bij als advocaat huurrecht. Foto Envanto VT9M73L

Jouw huurder is wettelijk verplicht om zijn huurwoning te onderhouden als een goede huisvader. Maar wat kun je doen als hij dat niet doet? En wat is het verschil met huurschade? Dat lees je in deze blog.

17 april 2023
 | Huur
Als verhuurder heb je beperkte rechten ter bescherming van de huurder.

Betaalt je huurder de huishuur niet meer? Of neemt hij het niet zo nauw met het onderhoud? Ontdek wat jouw rechten als verhuurder zijn.

17 april 2023
 | Huur