Draagkracht

Handige tips voor het innen van onbetaalde facturen

1 oktober 2024
 | Incasso
onbetaalde facturen

Onbetaalde facturen kunnen voor ondernemers een grote bron van frustratie zijn. Het missen van betalingen schaadt niet alleen je cashflow, maar kan ook je motivatie ondermijnen. Sinds 1 september 2023 gelden er nieuwe regels voor het innen van onbetaalde facturen bij consumenten. Wist je dat je verplicht bent om een kosteloze betalingsherinnering te versturen? In onze blog ontdek je alles wat je moet weten over deze nieuwe regelgeving, de kosten van herinneringen en de maximale schadebedingen. Laat je niet verrassen, en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent! Lees verder voor belangrijke tips en informatie.

Een verplichte kosteloze betalingsherinnering voor onbetaalde facturen

Als ondernemer ben je verplicht om een eerste kosteloze betalingsherinnering te versturen voor onbetaalde facturen aan de consument. In deze eerste herinnering mogen er geen intresten of schadebedingen worden aangerekend.

Je moet bovendien een wachttijd van 14 dagen in acht nemen. Gedurende deze periode mag je niet overgaan tot verdere invordering van de onbetaalde facturen.

De eerste kosteloze betalingsherinnering moet minimaal de volgende informatie bevatten:

  • Het openstaande bedrag van de onbetaalde facturen;
  • Gegevens van de schuldeiser (naam, ondernemingsnummer);
  • Een duidelijke omschrijving van de schuld en de vervaldatum van de onbetaalde facturen;
  • De termijn (minimaal 14 dagen) waarbinnen de onbetaalde factuur moet worden betaald, vóórdat er intresten en kosten in rekening kunnen worden gebracht;
  • Het bedrag van het schadebeding dat van toepassing is als de schuld niet tijdig wordt voldaan.

De kosten voor een extra betalingsherinnering mogen niet hoger zijn dan € 7,50, plus eventuele portkosten.

Zowel de schadebedingen als de intresten zijn begrensd

De intresten voor niet-betaling mogen niet hoger zijn dan die vastgesteld in de wet van 2 augustus 2002 over het bestrijden van betalingsachterstanden bij handelstransacties.

De hoogte van het schadebeding is afhankelijk van de openstaande schuld:

  • Maximaal € 20,00 voor schulden van € 150 of minder;
  • Maximaal € 30,00 + 10% van de schuld voor bedragen tussen € 150,01 en € 500,00;
  • Maximaal € 65,00 + 5% van de schuld voor bedragen boven € 500,00, met een maximum van € 2000.

Als jouw algemene voorwaarden andere bepalingen bevatten, zijn deze niet geldig. Zorg ervoor dat jouw algemene voorwaarden in lijn zijn met de wettelijke regels.

De ingebrekestelling

Wanneer de factuur niet betaald wordt en ook de kosteloze betalingsherinnering bleef zonder gevolg, kan je een ingebrekestelling of aanmaning met kosten versturen.

Een ingebrekestelling of aanmaning is een officiële brief waarin de schuldenaar wordt verzocht binnen een bepaalde termijn de onbetaalde factuur te betalen. Het versturen van een dergelijke ingebrekestelling is niet onderworpen aan strikte voorwaarden, maar het is wel aangewezen deze aangetekend te verzenden. In principe kan iedereen zo’n brief perfect zelf opstellen, maar we weten dat ingebrekestellingen opgesteld door een advocaat vaker effect hebben en dus doorgaans wel vaker betaald worden.

Indien een schuldenaar ondanks het versturen van aanmaningsbrieven en een ingebrekestelling nog steeds niet betaalt, zal de volgende stap tot invordering moeten worden ondernomen. Bij consumenten zal er moeten overgegaan worden tot dagvaarding.

Conclusie

Bij het innen van onbetaalde facturen bij consumenten zijn er dus diverse belangrijke aandachtspunten. Je zorgt er dus best voor dat je alle verplichtingen goed hebt opgevolgd.

Heb je hulp nodig bij een onbetaalde schuld of wil je je algemene voorwaarden laten nakijken? Neem dan gerust contact met ons op!

Gerelateerde artikels

Draagkracht-Blog-Incasso_2

Heb je een wanbetaler en geen goede algemene voorwaarden? Dan biedt de wet betalingsachterstand bij handelstransacties een oplossing.

17 april 2023
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_3

Vermijd onbetaalde facturen door goede afspraken te maken voordat je diensten of goederen levert. Wat die goede afspraken zijn? Dat lees je hier.

17 april 2023
 | Incasso
Wacht niet te lang met onbetaalde facturen te innen en schakel daarvoor een expert in, zoals een advocaat. Foto Envato: NEHLAKB

Onbetaalde facturen innen? Doe meteen een beroep op een advocaat in plaats van een incassobureau. Waarom? Dat lees je hier.

17 april 2023
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_3

Als een klant blijft weigeren om een factuur te betalen, is een juridische incasso de enige manier om je geld te zien. Als advocaat incasso help ik je daarbij.

1 juni 2021
 | Incasso
Draagkracht-Blog-Incasso_1

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met wanbetalers. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om je geld toch te krijgen.

1 januari 2021
 | Incasso